Ječmen
Vsak klasek ima samo en cvet, za razliko od pšenice in rži, ki imata večcvetne klaske. Resaste, povešene ali pokončne klase sestavljajo po trije klaski v vsaki izjedi klasnega vretena. Lahko so plodni vsi trije (večvrstni ječmen) ali pa samo sredinski klasek pri dvovrstnem ječmenu. Ječmen ima vrsto zdravilnih učinkov. Čeprav je ričet nekoč slovel kot hrana revežev, je vse bolj upoštevan kot sodobna hrana. Pri kuhi postane sluzast, sluz pa je koristna v prehrani želodčnih bolnikov.
V podjetju Mernik d.o.o. Šenčur ješprenj pakiramo v kilogramsko embalažo.
ReceptJešprenova solata
začimbe: majaron, drobnjak, zelena(list), peteršilj, 100 g kislih kumaric, 2 paradižnika, 2 trdo kuhani jajci, sol čas kuhanja: 35 minut
Ješprenj operemo, čez noč namočimo in kuhamo v vodi z začimbami, dokler se ne zmehča. Pazimo, da se ne razkuha. Zrna morajo ostati še cela. Kuhana zrna odcedimo in pustimo, da se ohlade. Omako pripravimo tako, da zmešamo med seboj smetano, kis, olje in sesekljane začimbe. Kumarice drobno nasekljamo in jih dodamo omaki; z omako prelijemo ohlajeni ješprenj in pustimo 30 minut, da ješprenj vpije sok. Tako pripravljeno solato stresemo v stekleno posodo, obložimo z rezinami paradižnika in trdo kuhanim jajcem. |