Prva stran | Kontakt | Kazalo

Ječmen

Ječmen so pridelovali v Egiptu že okoli 7000 let pr.n.š. V vzhodni Aziji je bil poleg riža glavna hrana prebivalstva. Stari Grki so ječmen darovali bogovom in z njim kronali zmagovalce na igrah. Ječmenjak je bil kruh revnega rimskega ljudstva in vojščakov.
Šopaste korenine ječmena imajo šibko črpalno moč za hranila in vodo, zato ječmen potrebuje globoka, srednje težka in rodovitna tla. Pred klasenjem ječmen zlahka prepoznamo po ušescih, ki obdajata bil v obliki ovratnika.

 

Vsak klasek ima samo en cvet, za razliko od pšenice in rži, ki imata večcvetne klaske. Resaste, povešene ali pokončne klase sestavljajo po trije klaski v vsaki izjedi klasnega vretena. Lahko so plodni vsi trije (večvrstni ječmen) ali pa samo sredinski klasek pri dvovrstnem ječmenu.
Zdravi načini prehranjevanja oživljajo in spodbujajo prehrano z žitnimi jedmi. Za pripravo ričeta potrebujemo oluščen ječmen oziroma ješprenj. Lahko ga zmešamo s piro, rižem ali ajdovo kašo. Iz zrn zdrobljenih v kašo lahko pripravimo najrazličnejše kuhane, pečene in pražene jedi. Ječmen je najtrši od vseh žit, zato ga pred kuhanjem namočimo v vodi. Iz ječmenovega zdroba ali moke lahko skuhamo žgance, skuhano kašo v ponvi prepečemo in razrežemo kot cesarski praženec. Ječmenov kruh (ječmenjak) je trd, zbit in drobljiv ter je sladkega okusa.

Ječmen ima vrsto zdravilnih učinkov. Čeprav je ričet nekoč slovel kot hrana revežev, je vse bolj upoštevan kot sodobna hrana. Pri kuhi postane sluzast, sluz pa je koristna v prehrani želodčnih bolnikov. 

 

V podjetju Mernik d.o.o. Šenčur ješprenj pakiramo v kilogramsko embalažo.

 

 


 

 

Recept

Ješprenova solata

  • 300 g ješprena,
  • 2 dl kisle smetane,
  • 0,5dl jabolčnega kisa,
  • 2 žlice olja,
  • 100 g sesekljane čebule,

začimbe: majaron, drobnjak, zelena(list), peteršilj, 100 g kislih kumaric, 2 paradižnika, 2 trdo kuhani jajci, sol

čas kuhanja: 35 minut

 

Ješprenj operemo, čez noč namočimo in kuhamo v vodi z začimbami, dokler se ne zmehča. Pazimo, da se ne razkuha. Zrna morajo ostati še cela. Kuhana zrna odcedimo in pustimo, da se ohlade. Omako pripravimo tako, da zmešamo med seboj smetano, kis, olje in sesekljane začimbe. Kumarice drobno nasekljamo in jih dodamo omaki; z omako prelijemo ohlajeni ješprenj in pustimo 30 minut, da ješprenj vpije sok. Tako pripravljeno solato stresemo v stekleno posodo, obložimo  z rezinami paradižnika in trdo kuhanim jajcem.


pixelpixel