Prva stran | Kontakt | Kazalo

Ajdova moka

Ajda je enoletnica iz družine dresnovk. Izvira iz Kitajske. Zapisi o pridelovanju ajde na Kitajskem so iz prvega tisočletja n.š. Tatari so jo na svojih pohodih prinesli na zahod, pozneje pa se je udomačila v Sredozemlju. K nam so jo zanesli v 15. stoletju. Razširila se je po vseh  slovenskih pokrajinah. Druga polovica 20.stoletja je zaradi gospodarsko pomembnejše pšenice povzročila njen zaton a se zadnje čase spet vse bolj pojavlja na naših poljih.

 

Čeprav ajda botanično ne sodi med žita ima njen plod (seme) podobno notranjost kot meljak žit, zato jo po načinu predelave zrn v kašo, zdrob ali moko uvrščamo prav mednje. Njen pomen v prehrani Evropejcev je bil skozi stoletja vse večji. Kruh, žgance in kašo so cenili tudi višji sloji, pomenila je preživetje kmetov. Iz ajde so pripravljali različne vsakdanje jedi, ter pekli pecivo ob praznikih in obredih. 
Ajda ima vretenaste korenine. Po zelnatem steblu so spiralasto nameščeni srčasti, spodaj pecljasti, proti vrhu pa sedeči listi. Steblo doseže višino 60 do 100 cm in se razveji na dve veji ali več stranskih. Cvetovi beli do rdeči so združeni v mnogocvetna socvetja ali grozde. Oprašujejo jo žuželke, zlasti čebele. Trirobi plod je obdan z  luščino, pod njo je beljakovinski sloj, v notranjosti meljak, v katerem so nakopičeni ogljikovi hidrati zlasti škrob v kalčku na dnu zrna pa so poleg beljakovin in maščob še minerali in vitamini.

V prehrani uporabljamo ajdovo kašo in moko. V slast nam gredo ajdov kruh z orehi, ajdove pogače in torte. Med najbolj znanimi narodnimi jedmi pri nas pa so vsekakor ajdovi žganci. Jedi iz ajdove moke imajo testasto sestavo in so nasitne, odlično vpijajo maščobo in so zato precej redilne.

 

V podjetju Mernik d.o.o. Šenčur, ajdovo moko pakiramo v kilogramsko embalažo.

 

 


 

 

Recept

Ajdova torta

V 300g surovega masla umešamo 6 rumenjakov in 250g sladkorja. Tej mešanici dodamo 40g naribane čokolade, 120g ajdove moke, zavitek pecilnega praška in trd sneg 6 beljakov, premešamo in spečemo v dobro namazanem tortnem modelu. Ohlajeno torto prerežemo in namažemo z brusnično, ribezovo ali drugo marmelado.


pixelpixel