Ajdova moka
Čeprav ajda botanično ne sodi med žita ima njen plod (seme) podobno notranjost kot meljak žit, zato jo po načinu predelave zrn v kašo, zdrob ali moko uvrščamo prav mednje. Njen pomen v prehrani Evropejcev je bil skozi stoletja vse večji. Kruh, žgance in kašo so cenili tudi višji sloji, pomenila je preživetje kmetov. Iz ajde so pripravljali različne vsakdanje jedi, ter pekli pecivo ob praznikih in obredih. V prehrani uporabljamo ajdovo kašo in moko. V slast nam gredo ajdov kruh z orehi, ajdove pogače in torte. Med najbolj znanimi narodnimi jedmi pri nas pa so vsekakor ajdovi žganci. Jedi iz ajdove moke imajo testasto sestavo in so nasitne, odlično vpijajo maščobo in so zato precej redilne.
V podjetju Mernik d.o.o. Šenčur, ajdovo moko pakiramo v kilogramsko embalažo.
ReceptAjdova torta V 300g surovega masla umešamo 6 rumenjakov in 250g sladkorja. Tej mešanici dodamo 40g naribane čokolade, 120g ajdove moke, zavitek pecilnega praška in trd sneg 6 beljakov, premešamo in spečemo v dobro namazanem tortnem modelu. Ohlajeno torto prerežemo in namažemo z brusnično, ribezovo ali drugo marmelado. |