Prva stran | Kontakt | Kazalo

Prosena kaša

Proso spada med najstarejša kultivirana žita.

Domovina prosa je srednja Azija. Navadno proso je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za ljudsko prehrano. Arheološke najdbe pričajo, da so Kelti pridelovali proso že v tisočletju pr.n.š. V Evropi je bilo proso vse do sredine 20.stoletja kruh revežev.

Proso ima šopaste korenine, ki črpajo hranila in vodo tudi iz globljih plasti tal. Mlada rastlina je podobna pravim žitom, le da so njeni listi širši in daljši.

 

Proso ima razprostrto, nekoliko povešeno latasto socvetje s samoprašnimi cvetovi.

Po kakovosti in hranilnosti je proso podobno rižu. 

 

Slovenski baron in polihistor Janez Vajkard Valvasor je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal, da kmetje pridelujejo proso za kašo in kruh. Nevzhajan kruh (prosenjak) je bil suh in drobljiv.

Za prehrano uporabljamo oluščeno proso, ki ga imenujemo kaša. Le-ta je lahko prebavljiva in okusna jed. Kolikšen pomen je imela prosena kaša v preteklosti, zvemo od pisatelja Frana Levstika (Otročje igre): » Mlečna kaša, mati naša in otročja sladka paša! »

Proseno kašo kuhamo v mleku ali vodi kot samostojno jed, za prilogo jo dodajamo k zelenjavnim ali mesnim jedem, za poobedek skuhamo kašo z drobno narezanim sadjem ali spečemo iz zrn ali moke različne sladice.

Proso je naravno zdravilo. Pospešuje potenje in odvajanje vode. Vsaj en tedenski obrok, v katerem je tudi proso, preprečuje razvoj gnilobnih bakterij, čisti črevesje in razstruplja telo.

V podjetju Mernik d.o.o., Šenčur proseno kašo pakiramo v kilogramsko embalažo.

 


 

Recept 1

Pečena prosena kaša

  • 500g prosene kaše,
  • 2l mleka,
  • 2 jajci,
  • 100 g surovega masla ali margarine,
  • 100 g sladkorja,
  • maščoba za model,
  • sladkor za posipanje

 

čas kuhanja: 15 minut

čas peke: 30 minut

 

Proseno kašo zakuhamo v vrelo, nekoliko osoljeno mleko. Ko se začne gostiti jo odstavimo in malo ohladimo. Medtem mešamo rumenjake s surovim maslom (ali margarino) in sladkorjem. Kaši dodamo razmešane rumenjake  in sneg iz beljakov. Stresemo v pomaščeno posodo in spečemo. Preden postavimo na mizo, posujemo s sladkorjem.

 

Recept 2

Prosene kroglice

V kuhano proseno kašo dodajte malo medu, malo kakava, lahko tudi zmlete lešnike ali mandeljne. Dobro premešajte; če je premokro, dodajte malo zmletih ovsenih kosmičev, da dobite primerno trdo zmes. Pustite, da se ohladi, da lahko oblikujete med rokami male krogljice, ki jih povaljate v kokosovi moki; lahko tudi v rožičevi moki. Na vrhu lahko vsako okrasite z rozino, s koščkom jabolka,...

 

 

 


pixelpixel