Prosena kaša
Proso ima razprostrto, nekoliko povešeno latasto socvetje s samoprašnimi cvetovi. Po kakovosti in hranilnosti je proso podobno rižu.
Slovenski baron in polihistor Janez Vajkard Valvasor je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal, da kmetje pridelujejo proso za kašo in kruh. Nevzhajan kruh (prosenjak) je bil suh in drobljiv. Za prehrano uporabljamo oluščeno proso, ki ga imenujemo kaša. Le-ta je lahko prebavljiva in okusna jed. Kolikšen pomen je imela prosena kaša v preteklosti, zvemo od pisatelja Frana Levstika (Otročje igre): » Mlečna kaša, mati naša in otročja sladka paša! » Proseno kašo kuhamo v mleku ali vodi kot samostojno jed, za prilogo jo dodajamo k zelenjavnim ali mesnim jedem, za poobedek skuhamo kašo z drobno narezanim sadjem ali spečemo iz zrn ali moke različne sladice. Proso je naravno zdravilo. Pospešuje potenje in odvajanje vode. Vsaj en tedenski obrok, v katerem je tudi proso, preprečuje razvoj gnilobnih bakterij, čisti črevesje in razstruplja telo. V podjetju Mernik d.o.o., Šenčur proseno kašo pakiramo v kilogramsko embalažo.
Recept 1Pečena prosena kaša
čas kuhanja: 15 minut čas peke: 30 minut
Proseno kašo zakuhamo v vrelo, nekoliko osoljeno mleko. Ko se začne gostiti jo odstavimo in malo ohladimo. Medtem mešamo rumenjake s surovim maslom (ali margarino) in sladkorjem. Kaši dodamo razmešane rumenjake in sneg iz beljakov. Stresemo v pomaščeno posodo in spečemo. Preden postavimo na mizo, posujemo s sladkorjem.
Recept 2Prosene krogliceV kuhano proseno kašo dodajte malo medu, malo kakava, lahko tudi zmlete lešnike ali mandeljne. Dobro premešajte; če je premokro, dodajte malo zmletih ovsenih kosmičev, da dobite primerno trdo zmes. Pustite, da se ohladi, da lahko oblikujete med rokami male krogljice, ki jih povaljate v kokosovi moki; lahko tudi v rožičevi moki. Na vrhu lahko vsako okrasite z rozino, s koščkom jabolka,...
|